Eredienst Even Song 20 december 2011

Wat dat is – een evensong? Eigenlijk kun je ’t niet uitleggen. Je moet het meemaken, beleven. En wie het eenmaal heeft beleefd, weet het.

Het is een soort avondgebed, een vesperviering – maar dan ‘op z’n Engels’, zullen we maar zeggen. Met die prachtige Engelse koormuziek. Wie die klanken eenmaal gehoord heeft, raakt ze niet meer kwijt. Daarom zijn evensongs in Engeland zo geliefd. En niet alleen daar.

Evensong

Nieuwsbrief Evensongs Burgwalkerk

Aanstaande zaterdag 30 november (de laatste zaterdag van de maand), achter in de middag, staan de deuren van de Burgwalkerk weer open voor een Evensong.

Om 17.00 uur begint de viering met een orgelwerk van John Stanley: Voluntary op.5 no.8 allegro, gespeeld door Sander van den Houten. Een klein uur later sluit hij de Evensong af met Prelude on ‘Picardy’ van John Joubert.

Door die twee orgelwerken omsloten: koormuziek, lezingen, liederen, gebeden:

• twee psalmen, op de karakteristieke chant-wijze gezongen: uit Psalm 25, de psalm van de eerste zondag van Advent volgens het klassieke rooster van de Anglicaanse Kerk, en uit Psalm 39, de psalm die gekozen is bij de lezing uit Mozes en de Profeten voor deze sabbat;

• het Magnificat (de lofzang van Maria) en het Nunc dimittis (de lofzang van Simeon), beide getoonzet door Herbert Brewer;

• het in Evensongs vaak gezongen anthem ‘Abendlied’ van Josef Rheinberger;

• het vaste openingslied ‘Wees hier aanwezig, woord ons gegeven, dat ik U horen mag met hart en ziel’;

• het Onze Vader, op de vertrouwde melodie van Maurice Duruflé;

• de afsluitende adventshymne ‘Licht in onze ogen’ van Sytze de Vries (Liedboek 463).

De lezingen worden deze keer verzorgd door Janna Bakering (Mozes en de Profeten) en Theo Leidekker (Evangelie en Brieven). Voorganger is ds. Jaap van der Laan; Raghna Wissink heeft de muzikale leiding over het geheel.

Het belooft weer een goed uur te worden: zaterdag 30 november om 17.00 in de Burgwalkerk. U bent van harte welkom.